فهرست مطالب

Internal Medicine Today - Volume:9 Issue: 4, 2003

Internal Medicine Today
Volume:9 Issue: 4, 2003

  • 129 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/07/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • بررسی فراوانی لنفادنیت گرانولوماتوزی سر و گردن و نتایج رنگ آمیزی زیل نلسون
    محمدحسین تازیکی، رامین آذرهوش، محمدجعفر گلعلی پور صفحه 5
    زمینه و هدف
    سل یک بیماری مزمن می باشد که به دو شکل ریوی و خارج ریوی تظاهر می کند و می تواند در بدن ایجاد واکنش گرانولوماتوز و نکروز کازئوز نماید. لنفادنیت سرویکال که شایعترین فرم خارج ریوی می باشد، عمدتا در مثلث خلفی گردن اتفاق می افتد و می تواند فیستول پوستی ایجاد نماید. آسپیراسیون سوزنی و اسمیر و کشت و بیوپسی راه های تشخیصی می باشند.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی – مقطعی با مراجعه با فایل بخش آسیب شناسی مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان برای دوره 6 ساله انجام شد. اسلایدهای لنفادنیتهای ناحیه سر و گردن جدا و مجددا مورد بررسی دقیق تر قرار گرفتند.
    یافته ها
    156 مورد تشخیص لنفادنیت در ناحیه سر و گردان وجود داشت. در آزمایش میکروسکوپی در 35 مورد آن واکنش گرانولوماتوز مثبت و در 30 مورد نکروز کازئوز مشاهده شد موارد گرانولوماتوز مثبت تعداد تنها در 8 مورد باسیل اسیدفاست مثبت بود (22 درصد). بیشتر بیمارانی که با لنفادنیت گردنی مراجعه کرده بودند در گروه سنی 20-11 سال (29 درصد) و کمترین فراوانی در سن بالای 60 سال بود. توزیع لنفادنیت گرانولوماتوزی به ترتیب در گروه های سنی 20-11، 40-31 و 50-41 سال بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که تنها 22 درصد از بیماران با لنفادنیت گرانولوماتوزی در رنگ آمیزی زیل نلسون اسید فاست مثبت هستند و به دلیل شیوع بالای سل نمی توان جهت درمان T.B تنها اکتفا به جواب رنگ آمیزی نمود و با گزارش واکنش گرانولوماتوزی در بافت و با توجه به شرح حال و علایم بالینی باید نسبت به درمان آنها اقدام نمود.
    کلیدواژگان: لنفادنیت گرانولوماتور، زیل، نلسون، سر و گردن، توبر کلوزیس
  • بررسی الگوی رشد دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر زاهدان
    محمود ایمانی، سیدمحمدتقی حسینی طباطبایی، مهندس مهدی محمدی صفحه 10
    زمینه و هدف
    تشخیص سو تغذیه و برخی از بیماری های کودکان به آگاهی از میزان رشد آنها بستگی دارد. وقتی که قد و وزن کودک با معیار مشخص مقایسه شود می توان به کمبود رشد وی پی برد. فقدان معیار مخصوص قد و وزن کودکان ایرانی، ضرورت اجرای مطالعه ای در این زمینه را ایجاب می کند.
    روش بررسی
    بدین منظور در سال تحصیلی 1380-1381 یک بررسی مقطعی با روش نمونه گیری چند مرحله ای روی دانش آموزان 11-7 ساله دبستانی شهر زاهدان در یک حجم نمونه 1146 نفری انجام شد. اندازه گیری قد و وزن کودکان بدون کفش و با حداقل لباس انجام شده و ثبت و آنالیز اطلاعات حاصله با استفاده از نرم افزارهای EPI و SPSS و آزمونهای T، X تک نمونه ای و کای دو انجام شد.
    یافته ها
    مطالعه نشان داد که میانگین وزن دختران 10-8 ساله دبستانی شهر زاهدان کمتر از پسران هم سن و میانگین قد دختران 9-7 ساله دبستانی شهر زاهدان پایین تر از میانگین قد پسران هم سن خود بود.
    نتیجه گیری
    نتایج طرح نشان داد کودکان مورد مطالعه در تمام گروه های سنی و در هر دو جنس از نظر قد و وزن با استاندارد مرکز ملی آمارهای بهداشتی آمریکا (NCHS) اختلاف آماری معنی داری دارند. بطوری که صدک 50 وزن دختران دبستانی شهر زاهدان در تمام گروه های سنی منطبق بر صدک 10 و صدک 50 وزن پسران دبستانی شهر زاهدان بین صدک 10 و 20 استاندارد NCHS بود همچنین صدک 75 قد دختران و پسران دبستانی شهر زاهدان منطبق بر صدک پنجاه NCHS بود.
    کلیدواژگان: رشد جسمی، قد، وزن، استاندارد NCHS
  • بررسی اثر محلول موضعی سولفات روی در پیشگیری از عفونتهای راجعه هرپس سیمپلکس
    فخرالزمان پزشکپور، پوران لایق صفحه 16
    زمینه و هدف
    بیش از 85% جمعیت دنیا آلوده به ویروس هرپس سیمپلکس می باشند. از خصوصیات منحصر به فرد این ویروس عدم ریشه کن سازی آن از بدن بعد از ابتلاست. از دیر باز تاکنون راه های مختلفی در جهت درمان و پیشگیری از موارد عود بیماری و عوارض حاصل از آن امتحان گردیده اند. ولی همچنان دستیابی به روش های موثر، ارزان، در دسترس و کم عارضه مدنظر محققان است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای آینده نگر 40 بیمار مبتلا به عفونتهای راجعه هرپس سیمپلکس با عود بیش از 3 بار در سال تحت درمان با محلول موضعی سولفات روی 0.05 درصد روزی یکبار به مدت 5 تا 10 دقیقه هنگام بروز و سپس هفته ای یکبار حداقل تا یکماه پس از بهبود ضایعات قرار گرفتند. بیماران به مدت 6 ماه پیگیری شدند و در مراجعات ماهانه از نظر خصوصیات عود شامل تغییرات در دفعات، طول مدت حملات و تغییر در شدت ضایعات بررسی گردیدند.
    یافته ها
    بررسی پاسخ درمانی بیماران در 3 نوبت متوالی در ماه های اول، سوم، ششم پس از درمان نشانگر اثرات قابل توجه این دارو در کاهش دفعات عود (P=0.0002) شدت و وسعت ضایعات (P=0.02) بود ولی در کاهش طول دوره اپیزودهای عود تاثیر قابل ملاحظه ای نداشت (P=0.28).
    نتیجه گیری
    محلول موضعی سولفات روی درمانی موثر، در دسترس و ارزان با اثری تاخیری در پیشگیری از موارد راجعه هرپس سیمپلکس است.
    کلیدواژگان: عفونت راجعه هرپس سیمپلکس، محلول موضعی سولفات روی
  • بررسی شیوع و علل ایجاد شین اسپلینت در ورزشکاران
    محمد حلاج مقدم، رضا گنجی صفحه 23
    زمینه و هدف
    شین اسپلینت (1) یا درد تیغه قدام ساق اغلب در ورزشکاران و بدنبال تمرینات ورزشی ایجاد می گردد. با توجه به اهمیت و شیوع بالای آن همانطور که در مقالات متعدد به آن اشاره شده، بر آن شدیم تا به بررسی شیوع و علل ایجاد شین اسپلینت در ورزشکاران بپردازیم.
    روش بررسی
    از بین دانشجویان دختر سه دانشگاه علوم پزشکی، فردوسی و آزاد اسلامی 430 دانشجو که واحد تربیت بدنی می گذراندند به طور تصادفی انتخاب و پس از انجام معاینات لازم افراد مبتلا به شین اسپلینت مشخص شدند. سپس بین این افراد و یک گروه سالم که به طور تصادفی انتخاب شدند به مقایسه فاکتورهای مختلف پرداخته شد.
    یافته ها
    از نظر شیوع 19% یا 82 نفر از 430 نفر مبتلا به شین اسپلینت بودند از این افراد 95.1% در هنگام دویدن دچار این آسیب شده اند. 38.1% افراد دارای عضلات تیبیالیس قدامی ضعیف که نسبت به گروه شاهد به طور وضوح بیشتر است. همچنین رابطه واضح آماری بین سفت و بدون پاشنه و چرمی بودن کفش و تعداد دفعات تمرین ورزشی در هفته با شین اسپلینت وجود دارد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با توجه به شیوع نسبتا بالای این آسیب ورزشی توجه به ریسک فاکتورهای ایجاد آن مهم است. استفاده از کفش مناسب و آمادگی بدنی کافی قبل از تمرینات ورزشی سنگین از جمله راه هایی هستند که می توانند در کاهش این آسیب ورزشی موثر باشد.
    کلیدواژگان: شین اسپلینت، آسیبهای ورزشی
  • بررسی ارتباط کارایی شخصی با ورزش و عوامل خطرساز سلامتی در افراد ورزشکار و غیرورزشکار
    حسین عجم زیبد، پوری هوشمند، حبیب الله اسماعیلی صفحه 29
    زمینه و هدف
    ورزش و فعالیت جسمانی یکی از مهمترین عوامل موثر در حفظ و ارتقا سطح سلامتی با تاثیر بر تعدیل عوامل خطرساز سلامتی شناخته شده است و کارایی شخصی یک عامل مهم در بروز رفتار ورزشی است لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط کارایی شخصی با ورزش و عوامل خطرساز سلامتی در افراد ورزشکار و غیر ورزشکار انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقایسه ای همبستگی تحلیلی سه متغیره دو گروهه جامعه پژوهش شامل افراد ورزشکار و غیر ورزشکار شهر مشهد می باشند که حجم نمونه بر اساس مطالعه راهنما 120 نفر تعیین گردید و به روش نمونه گیری طبقه ای، انتخاب و سپس اطلاعات بوسیله فرم مشخصات فردی، پرسشنامه کارایی شخصی عمومی، پرسشنامه کارایی شخصی در ورزش، پرسشنامه عوامل خطرساز سلامتی توسط واحدهای پژوهش تکمیل گردیده به همراه اندازه گیری فشارخون، قد، وزن و چربی های خون توسط پژوهشگر جمع آوری گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل تمام متغیرهایی که در این پژوهش تاثیر روی ورزشکار شدن واحدهای پژوهش دارند متغیر کارایی شخصی در ورزش دارای اثر معنی دار (P=0.01) و کارایی شخصی عمومی (P=0.08) دارای اثر معنی دار روی ورزشکار شدن واحدهای پژوهش نمی باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش که تاثیر کارایی شخصی در ورزش بر انجام ورزش نشان می دهد دست اندرکاران و برنامه ریزان امور ورزش با استفاده از یافته های این پژوهش احتمالا می توانند با افزایش سطح کارایی شخصی افراد با روش های علمی و با استفاده از نظر کارشناسان مربوطه در جهت گسترش و همگانی کردن ورزش و فعالیت جسمانی گام موثری بردارند.
    کلیدواژگان: کارایی شخصی، ورزش، عوامل خطرساز سلامتی
  • بررسی میزان آگاهی و نگرش نسبت به پیشگیری از سوء مصرف مواد در زندانیان و خانواده آنان در شهرستان گناباد
    محمدعلی اصلی نژاد، علی عالمی، مهندس پرویز معروضی صفحه 37
    زمینه و هدف
    امروزه اعتیاد به مواد مخدر از اساسی ترین عوامل تخریب شخصیت انسان بوده، ویرانگر خانواده و جامعه است. با توجه به این که افزایش آگاهی و تغییر نگرش گروه های مختلف مردم به ویژه گروه های آسیب پذیر نسبت به خطرات و مضرات سو مصرف مواد یکی از عوامل بسیار مهم در پیشگیری اولیه از اعتیاد محسوب می شود لذا بر آن شدیم تا پژوهشی به منظور طراحی برنامه های آموزشی آتی انجام دهیم.
    روش بررسی
    این پژوهش یک تحقیق مقطعی است. جامعه مورد پژوهش کلیه زندانیان و سرپرستان بلا فصل خانواده آنان که مقیم شهرستان گناباد می باشند بوده که از بین آنها نمونه ای تصادفی با استفاده از روش های نمونه گیری اتخاذ گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل سه بخش مشخصات دموگرافیک، سنجش آگاهی و نگرش بوده که بعد از سنجش اعتبار و روایی محتوایی آن با نظر متخصصین مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان می دهد میانگین نمره آگاهی در زندانیان نسبت به پیشگیری از سو مصرف مواد با اطمینان 95% بین 41.34 و 55.74 و میانگین نمره نگرش آنان بین 43.61 و 56.34 می باشد از سوی دیگر میانگین نمره آگاهی در خانواده زندانیان با اطمینان 95% عددی بین 25.85 و 44.56 و میانگین نمره نگرش آنان بین 22.31 و 31.77 بوده که از لحاظ آماری اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده اگر چه آگاهی زندانیان، بویژه نگرش آنان در رابطه با پیشگیری از سو مصرف مواد نسبت به خانواده آنان تا حدودی مناسب تر است اما هنوز میزان آگاهی و نگرش آنان برای مقابله با سو مصرف مواد کافی و مناسب نبوده، تدوین برنامه های آموزشی و آموزش روابط انسانی و مهارتهای زندگی برای زندانیان و خانواده آنان ضروری است.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، سوء مصرف مواد، پیشگیری، زندانیان، گناباد
  • ارتباط وضعیت روانی زنان نابارور با طول مدت درمان
    نفیسه ثقفی، حمید طوفانی، منور افضل آقایی، مهتاب دلاوری، حسین شهر آبادی صفحه 42
    زمینه و هدف
    ناباروری یک عامل استرس زای بسیار مهم در مرد و زن می باشد و طول مدت درمان نازایی معمولا طولانی است. می تواند سبب تشدید وضعیت روحی و روانی زنان گردد. در این مطالعه وضعیت روانی و عامل استرس زای اجتماعی و فرهنگی با طول مدت درمان در زنان مراجعه کننده به کلینیک ناباروری بیمارستان دکتر علی شریعتی مشهد بررسی شده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی 142 زن نابارور بطور تصادفی از مراجعین به کلینیک ناباروری دکتر علی شریعتی به مدت 4 ماه انتخاب شدند. ابزار مطالعه پرسشنامه ای حاوی سوالات دموگرافیک و تست SCL90 برای بررسی وضعیت روانی زنان نابارور بود. از آزمون آماری X2، ANOVA با ضریب اطمینان 95% برای حصول نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    نشان داد که میانگین نمرات خشم در 3 سال اول از سایر زمانهای درمان بیشتر بود. (P<0.01) میانگین نمرات وضعیت کلی روانی و افسردگی، در زنانی که 6-4 سال تحت درمان بوده نسبت به سایر گروه ها بیشتر بود (P<0.05). میانگین نمرات سایر ابعاد روانی در 3 فاصله زمانی با یکدیگر از نظر آماری تفاوت معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت روانی زنان نابارور در مراحل مختلف درمان، که تحت تاثیر استرس های متفاوت می باشند، یک برنامه روان شناسی استاندارد و مشخص نمی توان برای تمام زوج ها استفاده کرد و نوع مشاوره روان شناسی به نوع و تعداد استرس های وارده به زن نابارور بستگی دارد.
    کلیدواژگان: ناباروری، وضعیت روانی، استرس، درمان، زنان
  • بررسی مقایسه ای خودپنداره و همراهی آن با بهداشت روانی نوجوانان دختر دبیرستانهای شهر گناباد
    مهدی مشکی، هدایت الله شمس، محمد قهرمانی، جهانشیر توکلی زاده صفحه 49
    زمینه و هدف
    بهداشت روانی به معنای سلامت فکر است. منظور آن نشان دادن وضع سلامت روانی و راه های دستیابی به آن است که در تکامل فرد و اجتماع نقش موثری را می تواند بعهده گیرد. یکی از اصول بهداشت روانی خودشناسی است، زیرا پندار فرد از شخصیت خود تا اندازه های زیادی تصور او را نسبت به محیط اطرافش تعیین می کند و این دو عامل نوع رفتارهای او را طرح ریزی می نماید. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه خود پنداره با بهداشت روانی دختران نوجوان سالهای اول و دوم دبیرستان شهر گناباد پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش پیمایشی از نوع مقطعی است که بر روی نوجوانان دختر سالهای اول و دوم دبیرستانهای دولتی آموزش و پرورش شهر گناباد که در سن میانه نوجوانی (16-14 سالگی) قرار داشتند، انجام گرفت. روش نمونه گیری بصورت تمام شمار و بر همین اساس تعداد نمونه 711 نفر برآورد شدند. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه های جمعیت شناختی GHQ28 و سیاهه خود پنداره راجرز جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهشی 73.36 درصد خود پنداره ضعیف و 26.7 درصد دارای خودپنداره مطلوب بودند. بین خود پنداره و رضایت از وضعیت اقتصادی ارتباط معنی داری وجود داشت. بدین ترتیب که نمره خود پنداره افرادی که از وضعیت اقتصادی خانواده خود رضایت داشتند نسبت به نوجوانانی که از وضعیت اقتصادی خود رضایت نداشتند بهتر بود. از لحاظ بهداشت روانی 62% نوجوانان وضعیت نامطلوب در حالیکه 38 درصد نمونه ها وضعیت بهداشت روانی آنان (نمره سلامت عمومی) شان مطلوب بود. همچنین بین نمره خود پنداره و بهداشت روانی نمونه ها ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این بررسی عده بسیاری از نوجوانان بهداشت روان و خود پنداره ضعیفی داشتند و نمونه های با خود پنداره مطلوب از بهداشت روانی بهتری برخوردار بودند. بویژه با توجه به خصوصیات سن میانه نوجوانی این مساله حساستر و قابل تامل به نظر می رسد. بنابراین یکی از کارهایی که می توان انجام داد هویت یابی مثبت است بخصوص تفکر ذهنی نوجوان باید کاملا مورد بررسی قرار گیرد زیرا در این دوره نوجوان قبل از هر گونه تغییر ظاهری از درون تغییر می یابد.
    کلیدواژگان: خودپنداره، بهداشت روان، نوجوان، دختر
  • بررسی ارتباط مشخصات فردی، اجتماعی و سبک زندگی با سرطان پستان در زنان
    افسانه بختیاری، کریم الله حاجیان، محبوبه فرامرزی صفحه 55
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانهای زنان است. شناسایی فاکتورهای خطر این سرطان از طریق استراتژی های پیشگیرانه از ابتلا به این بیماری می کاهد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین برخی از مشخصات فردی، اجتماعی و سبک زندگی با سرطان پستان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه موردی – شاهدی در مرکز شیمی درمانی – پرتو درمانی شهید رجایی بابلسر صورت گرفت. 72 نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان و 85 زن سالم که از نظر سن و محل زندگی با مبتلایان همسان بودند (بعنوان گروه کنترل) به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. تستهای آماری کای دو و آزمون تی تست جهت آنالیز آماری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که ارتباط معنی داری بین سرطان پستان با سطح اقتصادی – اجتماعی، سن منارک، سابقه فامیلی کانسر پستان و نیز سایر کانسرها در اقوام درجه 1 و 2، سابقه تروما به پستان، مصرف سیگار یا تماس پاسیو با سیگار، بیماری های داخلی مزمن، فعالیت ورزشی کم، زندگی پر تنش و شاخص بالای نمایه توده بدنی وجود دارد (P<0.05) اما ارتباط معنی داری بین سرطان پستان و متغیرهای تعداد حاملگی، سن اولین حاملگی، تعداد سقط، شیردهی، مصرف OCP، سابقه بیماری های خوش خیم پستان، بیوپسی پستان و سن یائسگی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه حمایت می کند از اینکه سابقه فامیلی سرطان پستان، زندگی پر تنش، وجود بیماری های مزمن داخلی، چاقی، وضعیت اقتصادی – اجتماعی پایین از عوامل مهم ابتلا به سرطان پستان است. لذا این مطالعه پیشنهاد می کند که اصلاح سبک زندگی از قبیل ترک سیگار، ورزش منظم، و انجام تستهای غربالگری می تواند ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل خطر، سبک زندگی، عوامل تنیدگی آور، خصوصیات فردی و اجتماعی
  • بررسی اثرات رژیم غذایی حاوی گردو بر لیپیدها و لیپوپروتئین های سرم خون دختران دانشجو
    اکبر علی بابایی، حمید توکلی قوچانی، محسن صابر مقدم، مریم خسروی، مهتاب آشتیانی صفحه 63
    زمینه و هدف
    استفاده از رژیم غذایی مناسب یکی از ساده ترین راه های حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی عروقی می باشد. آترواسکلروز یکی از عوامل پیش تاز در مرگ و میر انسان است و اختلال در میزان چربی های خون و افزایش آن یکی از علل اصلی افزایش افزایش آتروسکلروز و نهایتا افزایش بیماری های قلبی عروقی می باشد. مطالعات اثرات مفید مصرف انواع روغنهای گیاهی غیراشباع به خصوص غیر اشباع چندگانه روی لیپیدها و لیپوپروتئین ها و کاهش میزان آترواسکلروز در افراد را نشان داده است. گردو یکی از منابع غنی این نوع روغنهای گیاهی می باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گردو روی چربی های خون انجام شد.
    روش بررسی
    بدین منظور تعداد 48 نفر از دانشجویان داوطلب دختر بدون داشتن سابقه بیماری در دو گروه شاهد (23 نفر) و آزمون (25 نفر) با میانگین سنی (20.40) و میانگین وزن (52.825) که لیپیدها و لیپوپروتئین خون آنها طبیعی بود مورد بررسی قرار گرفتند. قبل از شروع رژیم غذایی حاوی گردو دو گروه از نظر سن، وزن، محتوای رژیم غذایی (شامل چربی، پروتئین، کربوهیدرات و کالری مصرفی) و چربی های خون مورد بررسی قرار گرفتند سپس برای مدت چهار هفته افراد گروه مورد علاوه بر رژیم غذایی معمولی روزانه 40 گرم گردو مصرف کردند و مجدد از نظر چربی های خون مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان تری گلیسیرید و LDL در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری را نشان میدهد (P<0.05) همچنین کاهش در میزان کلسترول توتال نیز مشاهده گردید اما از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش اثرات مفید حاوی گردو را بر کاهش چربی های مضر خون نشان می دهد.
    کلیدواژگان: گردو، چربی غیر اشباع چندگانه، آترواسکلروز، لیپیدها و لیپو پروتئین ها، رژیم غذایی، بیماریهای قلبی
  • بررسی عوامل استرس زای بخش زایمان و رتبه بندی آنها از دیدگاه زنان نخست زای مراجعه کننده به زایشگاه 22 بهمن شهرستان گناباد
    نازنین شماعیان رضوی، فاطمه هادیزاده طلاساز صفحه 69
    زمینه و هدف
    زایمان، حادثه ای بالقوه استرس زا می باشد. افزونی عوامل استرس زا بر آن می تواند اثرات نامطلوبی بر روی سلامت روانی مادر و به تبع آن خانواده و جامعه داشته باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین عوامل استرس زای بخش زایمان و رتبه بندی آنها از دیدگاه زنان نخست زای مراجعه کننده به زایشگاه 22 بهمن شهرستان گناباد در سال 1382 انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده و 110 خانم نخست زا با حاملگی ترم که در بخش زایمان، زایمان طبیعی نموده بودند به روش مبتنی بر هدف انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه سه قسمتی مشتمل بر مشخصات فردی، عوامل استرس زای محیطی و عوامل استرس زای عملیاتی بوده که به روش مصاحبه و پس از اتمام مرحله چهارم زایمان در اتاق ریکاوری تکمیل گردیده است. استرس زایی هر عامل به صورت اصلا، کم، متوسط و زیاد درجه بندی شده و به هر یک از آنها نمره صفر تا 3 تعلق گرفته است. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی، آزمونهای تی دانشجویی و ضریب همبستگی پیرسون در سطح اطمینان 95% استفاده گردیده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که در میان عوامل استرس زای محیطی، بیشترین عامل استرس زا از دیدگاه واحدهای پژوهش ابتدا تنها بودن بیمار (با میانگین 2.29) و سپس قرار گرفتن در محیط نا آشنا (با میانگین 2.16) و کمترین عامل استرس زا رنگ در و دیوار (با میانگین 1.01) و کثیف بودن محیط بخش زایمان (با میانگین 1.05) بوده است. نتایج مربوط به عوامل استرس زای عملیاتی نیز بیانگر آن است که بیشترین عامل استرس زا ابتدا معاینات واژینال (با میانگین 2.76) و سپس فشار بر روی شکم برای تسریع زایمان (با میانگین 2.29) و برش زدن پرینه (با میانگین 2.29) و کمترین عامل استرس زا برخورد پرسنل با زانو (با میانگین 1.25) و تفاوت قائل شدن بین بیماران خصوصی و غیر خصوصی (با میانگین 1.40) بوده است. همچنین میانگین نمره کل عوامل استرس زای عملیاتی بیشتر از محیطی بوده (23.91 در مقابل 16.07) و ارتباط معنی داری بین نمره کل عوامل استرس زای محیطی با عملیاتی وجود داشته است (P=0.017).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، تنهایی مادر، قرار گرفتن در محیط ناآشنا و اقدامات صورت گرفته برای مادران بدون ارتباط با سن و تحصیلات استرس زا می باشند و از آنجایی که این استرس ها می توانند بر روی مراحل زایمان، عواقب زایمان و نیز ارتباط مادر و نوزاد اثرات نامطلوبی بگذراند لذا می تواند با شناسایی این عوامل استرس زا و برطرف نمودن آنها، گامی در جهت رفاه و آسایش مادران برداشت.
    کلیدواژگان: عوامل استرس زا، بخش زایمان، زنان نخست زا
  • سلولیت گرم منفی در یک معتاد تزریقی، گزارش یک مورد
    حمیده هریزچی قدیم، مجتبی ولی صفحه 77
    نقص ایمنی سلولی و عواقب آن در معتادانی که از اره وریدی مواد مخدر دریافت می کنند بسیار شایع است. عوارض پوستی نظیر گانگرن، سلولیت و ترومبوفلبیت به کرات در چنین افرادی دیده میشود. مقاله حاضر معرفی موردی است که در آن سلولیت گرم منفی با باسیل انتروکوک در محل تزریق ایجاد شده بود. بدیهی است در این موارد اولین اقدام تهیه اسمیر و کشت باکتریال بهمراه آنتی بیوگرام و نیز تهیه اسمیر قارچی میباشد و درمان بر اساس میکروارگانیسم مشخص شده است.
    کلیدواژگان: سلولیت، معتاد
  • بررسی میزان آلودگی شیر خام عرضه شده در منطقه مشهد به باکتری بروسلا و اثر آن در بهداشت عمومی
    محمد محسن زاده، کیارش قزوینی، حسن نورانی صفحه 80
    زمینه و هدف
    سلامت شیر و فرآورده های آن به دلیل ارزش بالای غذایی آنها در تغذیه انسان از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. شیرخام آلوده و سایر فرآورده های لبنی تهیه شده از آن، مهمترین راه انتقال بروسلوز به انسان است. هدف از این بررسی تعیین میزان آلودگی به شیر در مراکز جمع آوری و عرضه شیرخام در منطقه مشهد و حومه به باکتری بروسلا می باشد.
    روش بررسی
    در مجموع تعداد 265 نمونه شیرخام طی یک دوره شش ماهه از مراکز جمع آوری و عرضه شیرخام در مناطق مختلف مشهد و حومه به طور تصادفی و خوشه ایجمع آوری و مورد آزمایشات حلقه ای شیر (MRT) و سایر آزمونهای میکروبیولوژیکی قرار گرفت.
    یافته ها
    از کل نمونه های اخذ شده تعداد 6 نمونه (2.26%) از نظر تست MRT مثبت بودند که از این تعداد، آلودگی 2 نمونه (0.75%) به بروسلا آبورتوس مورد تایید قرار گرفت. کلیه نمونه های مورد بررسی از لحاظ بروسلا ملی تنسیس منفی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده و خطر جدی انتقال باکتری بروسلا به انسان و ایجاد بیماری بروسلوز (تب مالت) عرضه شیرخام و غیر پاستوریزه جهت مصرف و یا تهیه سایر فرآورده های لبنی به عنوان یک خطر بهداشت عمومی از بابت انتقال بیماری به انسان می باشد.
    کلیدواژگان: شیر خام، آزمایش حلقه ای شیر، بروسلا آبورتوس، بروسلا ملی تنسیس
  • بررسی شیوع بیماری های لثه و پریودنتال در بیماری مادرزادی قلبی (سیانوتیک) در کودکان بالای 6 سال و زیر 6 سال خراسان
    مرتضی طاهری، محمدحسن نجفی، افتخار محمودی، مهرداد رادور صفحه 85
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی شیوع بیماری های لثه و پریودنتال در بیماری مادرزادی قلبی (سیانوتیک) در کودکان بالای 6 سال و زیر 6 سال استان خراسان بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق 27 بیمار سیانوتیک مادرزادی قلبی که 8 نفر در گروه بالای 6 سال و 19 نفر در گروه زیر 6 سال قرار داشتند مورد بررسی قرار گرفتند، به علاوه تعداد 16 نفر کودک زیر 6 سال و 11 نفر بالای 6 سال و عاری از بیماری قلبی مادرزادی بعنوان گروه شاهد انتخاب شدند. در موارد سیانوتیک، پروفیلاکسی آنتی بیوتیک با دستور پزشک فوق تخصص بیماری های قلب اطفال صورت گرفت. پارامترهای بررسی شده در این مطالعه شامل: بررسی ایندکس های Calculus، Debris و OHI-S بود به علاوه ایندکس پریودنتال (PI) در کودکان بالای 6 سال و ایندکس جینجیوال (GI) در کودکان زیر 6 سال ارزیابی شد. همین پارامترها در مورد گروه شاهد نیز انجام شد.
    یافته ها
    در گروه بالای 6 سال گروه سیانوتیک در مقایسه با گروه شاهد ایندکس های Calculus، Debris و OHI-S بالاتری داشت هر چند که از لحاظ آماری معنی دار نبود. ایندکس PI نیز در گروه سیانوتیک، بالاتر از گروه شاهد بود ولی این نیز معنی دار نبود. در گروه زیر 6 سال، ایندکس OHI-S، بطور معنی دار در بیماران سیانوتیک بیشتر بود. اما در ایندکس های Calculus، Debris این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. اگر چه بطور کلینیکی در گروه سیانوتیک Calculus و Debris بیشتری دیده می شد. در بررسی ایندکس GI در این 2 گروه، در گروه سیانوتیک نسبت به گروه شاهد بیماری های لثه بیشتری دیده شد اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    طبق تحقیقات بعمل آمده به نظر میرسد شیوع بیماری های لثه و پریودنتال در کودکان دارای بیماری های سیانوتیک مادرزادی قلبی زیر 6 سال و بالای 6 سال نسبت به گروه شاهد بیشتر باشد. این امر می تواند بدلیل رعایت بهداشت کمتر در گروه سیانوتیک باشد هر چند که وجود بیماری سیانوتیک مادرزادی قلبی را نیز در این بیماری نمی تواند نادیده گرفت. این موضوع می بایست طی تحقیقات آتی مشخص شود.
    کلیدواژگان: سیانوتیک، اندکس پریودونتال راسل، اندکس بهداشتی گرین، ورمیلیون - جرم
  • مقایسه توانایی موتورهای کاوش اینترنت در بازیابی اطلاعات پزشکی
    علیرضا عطاردی، فریبا عسکری، مهندس محمد مطلبی، حمید چمنزاری صفحه 91
    مقدمه و هدف
    بیشتر کاربران اینترنت امروزه پرسش بزرگی در ذهن خود دارند و آن اینست که اطلاعات مورد نیاز خود را از این شاهراه بزرگ اطلاعاتی چگونه پیدا کنند و اینکه کدام موتور کاوش از بقیه در این زمینه مناسبتر است؟ از آنجایی که دنیای امروز دنیای آموزش نیست بلکه دنیای یادگیری است این مطالعه با هدف تعیین توانایی پنج موتور اصلی و پر طرفدار کاوش در بازیابی اطلاعات علوم پزشکی در سایت دانشکده علوم پزشکی گناباد انجام گرفته است.
    روش بررسی
    یافته های این مطالعه به روش جستجو، گردآوری و بررسی اطلاعات با استفاده از پنج موتور کاوش اصلی و پر طرفدار که از معروفیت و مقبولیت بیشتری برخوردارند انتخاب شده اند. برای مقایسه جستجو و بازیابی واژگان و عبارات علوم پزشکی عملگرهای بول (and; or; not) و عملکردهای ریاضی (+، -) و همجواری واژگان با یک فاصله و فاصله مورد استفاده قرار گرفته است.
    یافته ها
    پنج موتور کاوش بررسی شده امکان جستجو و بازیابی اطلاعات پزشکی را از بانک اطلاعاتی خود و وب جهان گستر فراهم می سازند و با اندک تفاوتی در نحوه بکارگیری همه این موتورها از عملگرها بول و ریاضی و همجواری واژگان در کاوش سود می برند و از آنها برخوردارند. نتایج همچنین حاکی از اینست که بعضی از این موتورها از سیستم کلید واژه ای و بعضی از موتورها از سیستم موضوعی و راهنماهای موضوعی و بعضی از نوع ترکیبی سود می برند. بر اساس یافته های این پژوهش موتور کاوش یاهو که یکی از موتورهای کاوش عمومی کلید واژه ای موضوعی است، دارای ریزش کاذب بالایی است.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید بیشترین حجم صفحات بازیابی شده مربوط به موتور کاوش یاهو و کمترین مربوط به موتور کاوش آلتاویستا می باشد. با توجه به تفاوت میانگین تعداد کلید واژه های جستجو شده در سه موتور یاهو، آلتاویستا و گوگل یکدیگر متفاوت می باشد. ولی از نظر آماری اختلاف معنی داری ندارند. برای جستجوی موضوعی موتور جستجوی Look smart + از موتور جستجوی Excite مناسبتر بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: موتور کاوش، اینترنت، اطلاعات پزشکی، گناباد
  • بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت
    علی درویش پور کاخکی، ژیلا عابد سعیدی، فریده یغمایی صفحه 97
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی از نوع پدیده شناسی است که به منظور بررسی تجارب و احساسات درونی بیماران مبتلا به دیابت از اثرات این بیماری بر زندگی آنها صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته جهت گردآوری اطلاعات استفاده گردید. تعداد نمونه 14 بیمار از مراجعین به درمانگاه ها و بخش های غدد و دیابت بیمارستان های شهر تهران بودند. هر مصاحبه با اجازه بیمار بر روی نوار ضبط صوتی، ضبط گردید. در اولین فرصت ممکن، هر مصاحبه بر روی کاغذ منتقل گردید و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طبقات کلی اطلاعات بدست آمده از این مطالعه شامل اثرات روحی – روانی، جسمی، اجتماعی، اقتصادی و خاص بیماری و درمان بود. اثرات روحی – روانی و اقتصادی بیشتر مورد تاکید بیماران قرار گرفت. افزایش فکر و خیال درباره بیماری، احساس بی حوصلگی و زود عصبانی شدن مهمترین اثرات روحی – روانی بیان شده توسط بیماران مبتلا به دیابت بود. ناتوانی در پرداخت هزینه های دارو و درمان و تهیه وسایل و رژیم غذایی مناسب از مهمترین اثرات اقتصادی بیان شده توسط بیماران مبتلا به دیابت بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که بیماران مبتلا به دیابت مشکلات مختلف و متعددی را به علت ابتلا به دیابت تجربه می کنند. این مشکلات کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین ضروری است که جهت شناخت و حل بهتر مشکلات بیماران مبتلا به دیابت، مطالعات بیشتر و برنامه ریزی های مناسب تری صورت گیرد تا از این طریق زمینه ارتقا سلامتی و کیفیت زندگی این بیماران فراهم آید.
    کلیدواژگان: بیماری دیابت، پژوهش کیفی، کیفیت زندگی
  • بررسی وضعیت سلامت زنان جوان و میانسال جمعیت شهری گناباد در سال 1382
    هادی سالاری، کوکب بصیری مقدم صفحه 104
    مقدمه و هدف
    سلامت روان یکی از ابعاد مهم سلامتی می باشد و بخش اعظم سلامت کل محسوب می گردد.
    از آنجا که زنان یکی از گروه های حساس بهداشتی بوده و سلامت آنان سلامت خانواده و متعاقبا جامعه را تضمین می کند، این مشکلات در جمعیت مذکور که شالوده و اساس سلامتی جامعه می باشند، می تواند موجب از بین رفتن نیروی علمی و اقتصادی قشر جوان و فعال جامعه گردد. لذا پژوهشگران این پژوهش را با هدف تعیین وضعیت سلامت روانی در بین دو گروه زنان جوان و میانسال گنابادی انجام دادند.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی است که در آن 265 نفر از زنان سطح شهر گناباد به شیوه طبقه ای تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها عبارتند از فرم انتخاب نمونه، فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه: SCL-90-R شامل 90 سوال در 9 مقیاس بوده که سه شاخص کلی ناراحتی در این آزمون عبارتند از ضریب کلی علایم مرضی GSI، معیار ضریب ناراحتی (PSDI) و جمع علایم مرضی (PST).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 33.6 درصد واحدهای پژوهش بر اساس نقطه برش (GSI=66) مشکوک به اختلال روانی بوده و 66.4 درصد افراد سالم بودند. همچنین میزان اختلالات روانی 9 مقیاس SCL-90-R به شرح ذیل می باشد: اختلال وسواس اجباری 23%، اختلال افکار پارانوئیدی 21.5 درصد، افسردگی 19.2 درصد، حساسیت در روابط متقابل 19.2 درصد، اضطراب 12.5 درصد، شکایات جسمی 11.3 درصد پرخاشگری 9.8 درصد فوبی 7.2 درصد و روان پریشی 4.2 درصد.
    نتیجه گیری
    بر اساس آزمون مجذور کای در بررسی میزان مشکوک به اختلال روانی بر حسب عوامل جمعیت شناختی مشخص شد که: حمایت اجتماعی با کل سلامت روانی و نیز با تمام ابعاد آن بر اساس آزمون SCL-90-R، ارتباط معنی داری دارد. همچنین بین سن با افسردگی و شکایات جسمی نیز ارتباط معنی داری مشخص شد و نیز بین پرخاشگری با شغل و تاهل نیز ارتباط معنی داری نشان داد. آزمون مجذور کای نشان داد که بین تعداد فرزندان و افسردگی نیز ارتباط معنی داری وجود دارد.بدین صورت که افرادیکه فرزند نداشتند نسبت به افرادیکه فرزند داشتند افسردگی در آنان شایعتر بود. پرخاشگری در طبقه متاهل و مجرد نیز تفاوت معنی داری را نشان داد. افراد مجرد دارای پرخاشگری بیشتری نسبت به افراد متاهل بودند.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، زنان جوان، میانسال، SCL - 90-R